expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Ochrana auta proti rzi? Prevence i speciální přípravky


Problém s rzí se nemusí týkat pouze starých aut, ačkoli je pravda, že protikorozní ochranu už většina těch nových má. Obecně však platí, že pokud chcete udržet své auto ve 100% kondici, pozornost je třeba věnovat i korozi. Jak auto proti rzi ochránit, co je nejlepší prevence a jaké přípravky použít k jejímu odstranění?



Co je rez a proč může auto zrezivět?

Rez je chemická sloučenina, která vzniká na povrchu kovových předmětů, zejména těch ze železa a jeho slitin, například jako je ocel. Tato sloučenina vzniká jako následek vystavení působení vlhkosti ve spojení s kyslíkem. Rez je tedy oxid železa nebo železitá oxidace, která se tvoří při reakci železa s kyslíkem a vlhkostí.

Auta rezaví proto, že kovové části, které jsou použity k výrobě jejich částí, mohou reagovat s vodou a kyslíkem v ovzduší, což vede k tvorbě rzi. Tento proces se nazývá koroze a je způsoben chemickou reakcí železa a jeho slitin s kyslíkem.

Technicky je rez oxidace kovu, která se vyskytuje, pokud je kov vystaven vlhkosti, vodě nebo jiným faktorům prostředí, které umožňují proces oxidace.

Chcete-li minimalizovat riziko koroze, základem je pravidelná údržba a ochrana těch typů povrchu, které jsou jí nejvíce vystaveny a to jak viditelných, tak neviditelných. Naopak, pokud to zanedbáte, je třeba se připravit na velmi nepříjemné následky. Tím nejhorším je poškození struktury, včetně té hloubkové, což vede až k trhlinám kovu.

Rez může způsobit také znečištění a vizuální poškození povrchu kovových předmětů, což má za následek ztrátu jejich estetické hodnoty. Předměty také mohou ztratit svou původní funkčnost, například u zámků hrozí, že přijde k jejich zaseknutí.

Zde jsou jednoduchá opatření pro účinnou prevenci

Lepší, než rez řešit až po jejím vzniku, je jí předcházet. Základem je pravidelné a opravdu důkladné mytí a to nejen od prachu či nečistot, ale i od solí.

V rámci prevence je důležitá také aplikace ochranného laku. Ten může mít podobu ochranného nátěru nebo vosku na ty povrchy, které jsou vystaveny vlivu vlhkosti a vzduchu, přičemž jeho smysl spočívá v prevenci působení vůči vnějším vlivům.

Samozřejmostí by měla být pravidelná kontrola podvozku, protože právě toto je místo, kde se rez objeví nejčastěji a nejdříve. Podvozek je totiž nejvíce vystaven vlhkosti ve spojení s blátem, prouděním vzduchu nebo i solí po zimní údržbě. Právě na podvozek je třeba při prevenci rzi dbát nejvíce a to zejména jeho mytím od bláta.

Přestože v interiéru auta se rez za obvyklých podmínek nevyskytuje, pokud máte starší vozidlo, dbejte na kovové části interiéru, zejména aby byly suché a čisté. Venku zase platí, že pokud se vyskytnou nějaké škrábance či poškození laku, je třeba je hned řešit.

Časná oprava znamená minimalizaci rizika vniknutí vlhkosti a kyslíku na kovové části, čímž se minimalizuje riziko tvorby rzi. Než se pustíte do opravy, nezapomeňte na důkladné vyčištění daného místa a jeho okolí. Platí to především o vlhkosti, kde by mělo dojít nejen k vyčištění místa, ale i jeho důkladnému vysušení.

Ochrana proti korozi komplexně s přípravky

Nejen jednoduchá režimová opatření, ale také speciální přípravky na ochranu povrchů proti korozi mají své místo v rámci prevence rzi na autě.

Ať už jde o ochranu podvozku, dutin, ochranu karoserie před kamínky a povrchovým poškozením laku, nejlepším prostředkem k tomu jsou speciální přípravky. Ty mají nejčastěji formu sprejů, pasty, gelů nebo impregnace.

Jejich smyslem je ochrana povrchu, na který se aplikují, vůči vodě, vlhkosti, mrazu a působení vzduchu. Tyto přípravky můžete aplikovat na kovové části karoserie, na podvozek, na interiér i exteriér, ale také na mazání řemenů z gumy, ochranu zámků, impregnaci kabelů a prevenci vůči oxidaci elektrických rozvodů.

Výbornou možností jsou i speciální spreje zanechávající tvrdý a současně průhledný film odolávající kyselinám a vysoké teplotě až do 200 °C. Díky tomu se tyto přípravky hodí ik ošetření motoru a částí s vyšším teplotním zatížením.

Použití přípravků je možné v rámci prevence obecně na všech součástech auta, ať už půjde o karoserii, podvozek, tlumiče, ramena nebo jiné kovové části. Po vyschnutí přípravku se na povrchu vytvoří speciální ochranný film s voskovitou konzistencí, který je odolný vůči slané vodě, korozi, vlhkosti a obecně vůči vzduchu.

Zbavte se rzi jednou a navždy se speciálními rozpouštěči

V případě, že se již rez na autě objevila, můžete na ni stále použít přípravky určené k jejímu rozpuštění . Jejich smyslem je odstranění rzi na povrchu kovů.

Některé mohou mít dvojitou funkci a to odrezovače i základního nátěru na kovy pro budoucí ochranu povrchu vůči tvorbě rzi. Tyto přípravky jsou většinou kompatibilní jak s interiérem a exteriérem, tak se standardní karoserií, podvozkem či většinou tmelů a nátěrů, takže se dají aplikovat i na dříve opravované části.

Při výběru doporučujeme zvážit a speciální rozpouštěče rzi na bázi epoxidových pryskyřic, které dokážou na povrchu vytvořit ochrannou vrstvu. Plusem je, když přípravek nebude obsahovat těžké kovy či anorganické kyseliny, takže bude více šetrný.

Zakoupit si můžete také gelové rozpouštěče rzi , jejichž výhoda je velmi dobrá aplikace na svislé plochy, například na disky. Tyto přípravky jsou spolehlivé pro odstranění koroze ze všech druhů kovů, přičemž na extra odolnou rez působí velmi dobře ve spojení s kartáčem. Odstranit pomohou nejen rez, ale také dlouhodobé usazeniny.

Pokud máte problémy s povolením šroubů, matic nebo zapalovacích svíček v důsledku rzi, v naší nabídce naleznete také speciální oleje tohoto typu . Po nastříkání na kovový povrch uvolní zoxidované části a do 15 minut můžete součástku povolit.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku